MENU
Prerađevine od povrća
Prerađevine od voća
Galerije
Video
Logotipi
Konzervansi – šta su i koliko su štetni za naš organizam?
15.06.17 u 11:42


Priznajmo, rijetko ko od nas obraća mnogo pažnje na sastav nekog proizvoda. Međutim, ako se ipak odlučimo baciti pogled na nutritivne vrijednosti, često se zapitamo zašto mnogi proizvodi sadrže konzervanse. Od aspartama do sulfordioksida, dobro je znati koje konzervanse unosimo i da li su opasni po zdravlje.

Konzervansi su dodaci jelima koji služe za produžavanje trajanja proizvoda. Oni mogu biti i prirodnog i vještačkog porijekla.
U prirodne, sigurne konzervanse spadaju, između ostalog i askorbinska kiselina, aspartam, taurin i nizin. Oni se prirodno nalaze u velikom spektru proizvoda i štite ih od brzog kvarenja. Međutim, vještački konzervansi su mnogo jeftiniji i mogu se brže i u većim količinama
proizvesti, pa ih mnogi proizvođači koriste u proizvodnji. 

U nastavku ćemo vam predstaviti tri najkorištenija vještačka konzervansa kao i posljedice koje mogu izazvati po zdravlje:Konzumacija ovih konzervansa u malim količinama ne može nanijeti štetu, ali se savjetuje svakako da se izbjegavaju  u većoj mjeri. Ukoliko želite da izbjegnete njihov unos, savjetujemo vam da kupujete svježe proizvode od 100% prirodnih sastojaka. Na taj način ćete obezbijediti organizmu potrebne nutritive bez brige o nus pojava. 

NAJNOVIJESva prava zadržava Naturafood d.o.o. Copyright 2015. Powered and developed by: WEBSITE.BA