Vijest
25.07.2017

Agrona uspješno prati bh. poljoprivrednike

Firma Agrona d.o.o. Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca jula 2017. svojim kooperantatima koje se bave uzgojem kornišona. Uprkos velikim gubicima i šteti koju je ova firma pretrpila u toku prošle sezone, Agrona je i u ovoj sezoni stala uz bosanskohercegovačke poljoprivrednike, te nastavila s otkupom i izvozom kornišona u EU.

"Poljoprivrednici su isplaćeni za prvu polovinu mjeseca jula, a redovne isplate ćemo nastaviti do kraja sezone. Svi poljoprivrednici koji sarađuju s nama dobili su inicijalni paket za uzgoj kornišona na početku sezone, koji je već djelimično otplaćen “, izjavio je Fahrudin Delibajrić, izvršni direktor Agrone.

Agrona je u sezoni 2017. sklopila ugovor s oko 1.000 kooperanata iz Bosne i Hercegovine, a planiran je otkup 4.000 tona kornišona od domaćih poljoprivrednika. Kornišon će se preko kapaciteta Adriatic Group iz Beča pretežno izvoziti na tržište EU kao sirovina, dok će se oko 20 posto sirovine koristiti za preradu u vlastitim kapacitetima bh. fabrika Voćar-promet i Natura food, članica Adriatic Group.

I dalje nemamo apsolutno nikakvu podršku, niti interes od strane vlasti da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda. Mi smo više puta apelovali na vlast, te zajedno s drugim firmamama iz BiH koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom tražili sastanak s nadležnim ministarstvima kako bi zajednički našli model za jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje, ali i za razvoj poljoprivredne strategije u BiH. Za sada nismo dobili niti jedan odgovor“, zaključio je Delibajrić.


Ostale vijesti
Do 25.06.
Vijest
Agrona uspješno prati bh. poljoprivrednike

Firma Agrona d.o.o. Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca jula 2017. svojim kooperantatima koj ...

Do 25.06.
Vijest
Certificiran kvalitet Natura proizvoda

Predstavnici certifikacijske kuće ICS posjetili su fabriku Natura food u Balatunu, koja je uspješno ispunila s ...

Do 25.06.
Vijest
Adriatic Group sve uspješnija

Kompanija Adriatic Group je tokom 2016. ostvarila značajan napredak u poslovanju. Šta je potaknulo taj rast i ...