Vijest
24.09.2018

Savjeti za pripremu savršene zimnice

Jesen je pokucala na vrata i po običaju, u bosanskohercegovačkim domaćinstvima počinje spremanje zimnice. Razni su načini pripreme, od različitih namirnica koje se koriste, do različitog načina kuhanja.

Da bi olakšali pripreme za dolazak hladnog godišnjeg doba, sastavili smo za vas par savjeta kako pripremiti savršenu zimnicu.


1.      Odabir povrća i voća

Uvijek odabirite plodove zdravog, čvrstog i naravno prije svega kvalitetnog voća i povrća, te ukoliko su neki od plodova oštećeni svakako im odstranite takve dijelove. Savjetujemo da koristite sirovinu koja nije tretirana hemijskim sredstvima, jer samo tako možete biti sigurni da sadrži sve vitamine i minerale.

 

2.      Pravi recept

Svaka porodica ima svoje male tajne i recepte kada je u pitanju priprema zimnice i one se obično prenose s koljena na koljeno. To može biti dodavanje posebnog sastojka poput đumbira ili kore limuna kod pripreme slatke zimnice, ili ipak neki trik da povrće ostane hrskavo kao prvog dana. Slijedite pravilo da stariji ipak znaju najbolje i ne okljevajte da upitate za savjet.

 

3.      Pravilno odlaganje zimnice

Kada su u pitanju posude u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima. Stakljenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u kipućoj vodi i cijediti ih prije punjenja. Neki staklenke steriliziraju tako što ih nakon pranja drže otvorene oko 5 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. 

Vlažne i osunčane prostorije ubrzavaju kvarenje zimnice, stoga svakako vodite računa o tome da vam je prostor u kojem čuvate zimnicu taman, hladan i prozračan. 

 

Ukoliko ipak nemate mnogo vremena da sami pripremate domaću zimnicu, imamo i rješenje za vas. Sa "Natura" zimnicom svakako ne možete pogriješiti. Pored voća i povrća koje se dostavlja isključivo od domaćih poljoprivrednika, mnogo vodimo računa o tome da račuvamo tradicionalnu recepturu i pri tome postupamo po strogim HACCP i ISO standardima.




Ostale vijesti
Do 25.06.
Vijest
Agrona uspješno prati bh. poljoprivrednike

Firma Agrona d.o.o. Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca jula 2017. svojim kooperantatima koj ...

Do 25.06.
Vijest
Certificiran kvalitet Natura proizvoda

Predstavnici certifikacijske kuće ICS posjetili su fabriku Natura food u Balatunu, koja je uspješno ispunila s ...

Do 25.06.
Vijest
Adriatic Group sve uspješnija

Kompanija Adriatic Group je tokom 2016. ostvarila značajan napredak u poslovanju. Šta je potaknulo taj rast i ...